Kappie

KAPPIE, de vergeten strip van Marten Toonder


In zijn hoogtijdagen, eind jaren vijftig stak Kappie in populariteit de andere Toonder-strips naar de kroon. Kappie was overal: naast vele landelijke en regionale kranten en bladen zag je hem in reclame en talloze merchandising-artikelen. Toen in de jaren zeventig de exotische-avonturenstrip op z'n retour was, raakte de strip in vergetelheid. Veel Kappie-avonturen verschenen zelfs nooit in boekvorm. Daarom brengt Uitgeverij Stripstift vier keer per jaar een Kappie-avontuur uit in fraaie oblong-boekjes.

Kappie-boek

In 2023 heeft Uitgeverij Stripstift een bijzonder boek uitgebracht:
in dit grote Kappie-boek is alles te vinden over deze strip. Een uitgebreid verhalenoverzicht, publicatiegegevens, artikelen over thema's en taalgebruik, informatie over de iedereen die aan de Kappie-strip heeft meegewerkt, Kappie in de reclame, Kappie als internationaal succes, en nog veel meer!
Aangevuld met een paar uiterst zeldzame en nooit eerder in boekvorm verschenen Kappie-ballonstrips. Een onmisbaar naslagwerk voor alle Toonder-liefhebbers!

Kappie 90-119-120

Ook in 2024 verschijnen er weer 4 nieuwe Kappieboekjes. De eerste twee zijn nog uit de subreeks getekend door Dick Vlottes, de laatste twee zijn van de hand van de zeer getalenteerde Terry Willers, die maar een klein aantal Kappieverhalen maakte, eind jaren zestig. Zijn eigenzinnige uitbeelding van de hoofdpersonages is even wennen, maar er valt grafisch veel te genieten.

Kappie 91-93

Na het Kappieboek is de Kappie-uitgave voortgezet met Vlottes-Wijndeeltjes. Het schrijversduo Hartog van Banda-Brandt is hier in topvorm; deze verhalen behoren tot de hoogtepunten in de hele reeks. Deel 92 verscheen in augustus 2023, deel 91 in november en deel 93 staat in maart 2024 op de agenda.

Kappie 94-95

Ook in 2022 en 2023 verschenen Kappie-verhalen uit begin jaren zestig, getekend door Dick Vlottes en Piet Wijn en geschreven voor Toonders topscenaristen Lo Hartog van Banda en Andries Brandt. Alle deeltjes in deze subreeks zijn aanraders!

Tussen 2014 en 2020 bracht Uitgeverij Stripstift de laatste 13 verhalen in de Kappie-reeks uit. Deze werden getekend door Toonders topmedewerker Piet Wijn en geschreven door Eiso Toonder, zijn zoon.

De eerste strip die Jan van Haasteren zelfstandig tekende was Kappie (tussen 1963 en 1966), al helemaal in zijn direct herkenbare stijl. Van de 15 verhalen van zijn hand waren alleen de eerste vier niet in boekvorm verschenen. Tot 2021, toen ze alle vier in de Kappie-reeks uitkwamen.

Kappie 99-102

Kappie-verhalen door Jan van Haasteren, Lo Hartog van Banda en Andries Brandt

Alle Kappie-deeltjes verschijnen ook in een luxe editie:
met harde kaft, linnenband met goudopdruk, gelimiteerde genummerde oplage
(110 exemplaren) met een losse exclusieve Kappie-prent.

Informatie: kappie@stripstift.nl

Kappie 96-97

In 1963 begon een piepjonge Fred Julsing als tekenaar van de Kappie-reeks. Zijn talent bleek zo overduidelijk dat Toonder hem al snel overhevelde naar de Tom Poes-strip. Het bleef daarom bij twee Kappie-verhalen, de meest sfeervolle uit de Kappie-reeks. In 2022 verschenen ze pas voor het eerst in boekvorm.

Kappie 129-141

Kappie-verhalen door Piet Wijn en Eiso Toonder

Alle Kappie-boekjes zijn verkrijgbaar in de webshop. € 12,50 per stuk.

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Privacy en voorwaarden Accepteer Weiger