Kappie

KAPPIE, de vergeten strip van Marten Toonder


In zijn hoogtijdagen, eind jaren vijftig stak Kappie in populariteit de andere Toonder-strips naar de kroon. Kappie was overal: naast vele landelijke en regionale kranten en bladen zag je hem in reclame en talloze merchandising-artikelen. Toen in de jaren zeventig de exotische-avonturenstrip op z'n retour was, raakte de strip in vergetelheid. Veel Kappie-avonturen verschenen zelfs nooit in boekvorm. Daarom brengt Uitgeverij Stripstift vier keer per jaar een Kappie-avontuur uit in fraaie oblong-boekjes.

Kappie-boek

In het voorjaar brengt Uitgeverij Stripstift een bijzonder boek uit:
in dit grote Kappie-boek is alles te vinden over deze strip. Een uitgebreid verhalenoverzicht, publicatiegegevens, artikelen over thema's en taalgebruik, informatie over de iedereen die aan de Kappie-strip heeft meegewerkt, Kappie in de reclame, Kappie als internationaal succes, en nog veel meer!
Aangevuld met een paar uiterst zeldzame en nooit eerder in boekvorm verschenen Kappie-ballonstrips. Een onmisbaar naslagwerk voor alle Toonder-liefhebbers!

Kappie 94-95

In 2022 en 2023 verschijnen Kappie-verhalen uit begin jaren zestig, getekend door Dick Vlottes en Piet Wijn en geschreven voor Toonders topscenarist Lo Hartog van Banda. Ze behoren tot de beste verhalen uit de Kappie-reeks.
Tot nu toe zijn er twee delen verschenen, maar er volgen er meer!

Tussen 2014 en 2020 bracht Uitgeverij Stripstift de laatste 13 verhalen in de Kappie-reeks uit. Deze werden getekend door Toonders topmedewerker Piet Wijn en geschreven door Eiso Toonder, zijn zoon.

De eerste strip die Jan van Haasteren zelfstandig tekende was Kappie (tussen 1963 en 1966), al helemaal in zijn direct herkenbare stijl. Van de 15 verhalen van zijn hand waren alleen de eerste vier niet in boekvorm verschenen. Tot 2021, toen ze alle vier in de Kappie-reeks uitkwamen.

Kappie 99-102

Kappie-verhalen door Jan van Haasteren, Lo Hartog van Banda en Andries Brandt

Alle Kappie-deeltjes verschijnen ook in een luxe editie:
met harde kaft, linnenband met goudopdruk, gelimiteerde genummerde oplage
(110 exemplaren) met een losse exclusieve Kappie-prent.

Informatie: kappie@stripstift.nl

Kappie 96-97

In 1963 begon een piepjonge Fred Julsing als tekenaar van de Kappie-reeks. Zijn talent bleek zo overduidelijk dat Toonder hem al snel overhevelde naar de Tom Poes-strip. Het bleef daarom bij twee Kappie-verhalen, de meest sfeervolle uit de Kappie-reeks. In 2022 verschenen ze pas voor het eerst in boekvorm.

Kappie 129-141

Kappie-verhalen door Piet Wijn en Eiso Toonder

Alle Kappie-boekjes zijn verkrijgbaar in de webshop. € 12,50 per stuk.

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Privacy en voorwaarden Accepteer Weiger